40-talister skapar dramatiskt behov av seniorbostäder

2017-01-30

Det kommer att behövas tiotusentals nya seniorbostäder i Sverige. Behoven ökar brant i takt med att rekordgenerationen av 40-talister behöver bekvämare bostäder på äldre dagar. ”Det är dramatiska framtidsbehov som borde diskuteras mycket mer”, säger bostadsforskaren Marianne Abramsson till SvD.

Seniorbostäder håller på att bli nästa stora brist i Sverige. I praktiken är det lägenheter som vänder sig till 65-åringar och äldre, något som kommer att krävas i stor omfattning för att möta seniorernas behov av social gemenskap i kombination med "lättillgängligt boende", det vill säga modern standard utan handikapphinder.

– Det som hänt under 2000-talet är att ansvaret för att ordna ett lättillgängligt boende läggs på seniorerna själva. Det sparar kommunerna stora pengar på, även om det eventuellt måste ges hemtjänst, säger Marianne Abramsson, bostadsforskare med fokus på äldre vid Linköpings universitet.

Boverkets senaste kommunenkät från 2016 visar att det bara finns 30 000 seniorbostäder i hela landet, samtidigt som brist på seniorbostäder rapporteras från nästan alla kommuner. Bara ett 20-tal kommuner hade seniorbostäder lediga i fjol, medan övriga vittnade om brist eller helt saknade den här typen av bostäder.

ska%cc%88rmavbild-2017-01-30-kl-08-05-09

Läs hela artikeln på SvD

Du vet väl att Expandia har färdiga boendelösningar för alla behov? Allt från korridorsboenden på 36 kvm till flexibla lägenheter på 57 kvm, allt kan levereras nyckelfärdigt på 60 dagar.

expandia.se/boende/