FUKTPROBLEM I SKOLOR - EXPANDIAS PAVILJONGER BLIR LÖSNINGEN

Åsa Ledin

Dagen före skolstart fick Lyckeskolan i Marks kommun provsvar på inomhusluften. Lokalerna var olämpliga att vistas i och det beslutades att inte öppna skolan. Nu blir Expandias tillfälliga paviljonger en välkommen lösning på problemet.

Det är svenska i paviljongen för åttorna på Lyckeskolan. Stina Johansson är allergiker och var en av dom som kände av skolmiljön i våras. Hon plågades då av huvudvärk.

– I vissa flera lokaler har det varit väldigt svårt, säger hon.

”Det är olyckligt”

Lyckeskolan har diskuterats länge i Marks kommun. Då flera i personalen fått symptom i våras som huvudvärk och rinnande ögon togs under sommaren prover. Dagen före skolstart fick kommunen provsvaren. Stora fuktproblem. Lokalerna var olämpliga att vistas i och det beslutades att inte öppna skolan.

– Det är olyckligt att byggnaden har så stor problematik. Hade det kunnat undvikas så hade det varit det mest optimala, säger Dennis Reinhold, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Liberalen Sofia Sjöstrand leder Barn- och utbildningsnämnden. Hon tycker att den politiska processen kring Lyckeskolan tagit lång tid.
– Jag önskar att det gått fortare, säger hon.

 

Vintern kommer

Nu får niorna hålla till på gymnasiet och sjuorna och åttorna i andra tillfälliga lokaler.
Framöver planeras fler paviljonger då det kan dröja flera år innan en ny skola kan vara på plats.

– Vintern kommer. Då behöver vi ha samlingslokaler för eleverna när det blir ruskigt väder, säger Dennis Reinhold, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Ännu är inget slutgiltigt beslut taget om en ny skola. Men ansvarig politiker hoppas att en ny skola ska vara färdig 2018.

– Det är ett optimistiskt mål. Men siktar man på det kanske det kommer kort därefter i alla fall, säger Sofia Sjöstrand, (L) ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.

För åttorna i paviljongen är snart dags för lunch. Men då den vanliga matsalen är stängd för närvarande får de knalla till kommunhuset för käk.

– Vi kommer gå ganska mycket runt i Kinna. Det känns konstigt att vi inte ska ha alla saker på samma ställe, säger Stina Johansson.

fuktproblem lyckeskolan

Se inslaget i svt Väst här