Kommunerna: ”Vi klarar inte anvisningslagen”

2016-11-08

En ny lag tvingar landets kommuner att ta emot ett visst antal flyktingar varje år, men hittills i år har kommunerna bara lyckats få fram bostäder till hälften.

– Det är absolut inte så att inte vill ta emot nyanlända, men just nu har vi inga bostäder och då går det inte, säger det moderata kommunalrådet Adam Reuterskiöld.
Adam Reuterskiöld är moderat och kommunalråd i Ekerö kommun utanför Stockholm.

– Det är absolut inte så att inte vill ta emot nyanlända, men just nu har vi inga bostäder och då går det inte, säger han till Agendas reporter.
Han visar på ett område där kommunen har försökt få till snabba bostäder men där lagstiftningen lagt hinder i vägen.

”Nu har vi inga fler bostäder”

Sedan lagen som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar trädde i kraft i mars i år, har Ekerö tagit emot 86 personer. Men nu säger kommunledningen stopp:
– Vi har förmedlat alla bostäder i bostadskön, vi har byggt om de lokaler vi kan till bostäder och vi ser att nu har vi inga fler. Då måste vi säga det, konstaterar Adam Reuterskiöld.
Även i Nacka kommun säger man att man snart inte klarar att ta emot fler flyktingar. Här har man planer på att bygga modulhus, men det går långsamt.

”Vårt dilemma: Det tar tid”

– Vi har tänkt att bygga modulhus. Paviljonger med kanske 50-60 lägenheter. Men det tar tid att få hit paviljongerna och att få folk att flytta in. Det är vårt stora dilemma: Det tar tid att få fram nya bostäder, säger Mats Gerdau (M), kommunalråd i Nacka.
Mats Gerdau är ett av de 23 moderata kommunalråd som nyligen protesterade mot den nya anvisningslagen.

Det kommunerna vill se nu är att flyktingarna i stället ska stanna kvar på Migrationsverkets boenden.

Läs hela artikeln på svt.se