Moduler är modellen

2016-03-08

Modulhus med tillfälliga bygglov har blivit på modet i Sverige. Lund planerar för fyra-fem modulhus med 250 lägenheter. Helsingborg har identifierat ett 20-tal lägen för modulbyggen. I Malmö kan modulhöghus uppföras i Nyhamnen.

Modulhus ska lindra bostadsbristen i Skåne. Lund planerar för fyra-fem modulhus med 250 lägenheter. Helsingborg har identifierat ett 20-tal lägen för modulbyggen. I Malmö kan modulhöghus uppföras i Nyhamnen.

Att tillfälliga moduler blivit så populärt beror främst på tre saker:

  • De byggs snabbt.
  • De byggs med tillfälliga bygglov.
  • De kan monteras ner när de inte längre behövs – och ersätts kanske av permanenta hus.

– Det byggs mycket bostäder i Helsingborg just nu, men vi är ändå på väg mot en förvärrad bostadsbrist. Det vi jobbar med är att påskynda bostadsbyggandet, säger fastighetsdirektören Fredrik Hjort.

Också skolor och förskolor ska byggas modulärt med tillfälliga bygglov på tio år, med möjlighet till förlängning i fem år.

– Ambitionen är att det ska gå fortare. Eftersom det rör sig om tillfälliga lokaler hoppas vi kunna bygga billigt, säger Fredrik Hjort.

Utmaningen är att hitta mark som är byggbar, att köpa modullösningar som är prisvärda och att undvika boendesegregation.

 

Läs hela artikeln i Helsingsborgs Dagblad:

http://www.hd.se/nyheter/skane/2016/03/04/modulhusbyggen-ska-lindra-bostadsbristen/