Rekordmånga nya skolor på gång i Stockholm

2017-06-16

Det är inte längre bara bostäder som byggs i Stockholm. Nu ska även skolorna bli både fler och större. Det är en omfattande utbyggnad av Stockholms stads skolverksamhet som beskrivs i en färsk rapport från stadsledningskontoret.

Skolborgarrådet Olle Burell (S), lovar att de nu sätter ordentlig fart på byggandet för att undvika situationer liknande den i Hammarby Sjöstad.

– Man överlät länge åt marknaden att lösa skolexpansionen. Hammarby sjöstad är skräckexemplet för hur man icke-planerade en stadsdel och helt bortsåg från skolor och förskolor. Nu ser vi till att få in skolor och förskolor redan från början. Stockholmarna kan känna sig trygga med att det kommer finnas en bra kommunal grundskola nära hemmet.

Samtidigt ser Liberalerna ”vita fläckar” i planeringen. I till exempel Midsommarkransen och Bromma finns det även i framtiden stor risk för att det kommer saknas platser åt alla elever. Olle Burell replikerar med att de har god koll på de utmaningar som finns.

– Just därför finns det fokusgrupper för de områden du nämner. Det står högst upp på dagordningen och där sker det också förhandlingar med olika markägare.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) ser dock fortfarande tecken på att områden förtätas och att nya områden byggs utan att skolor hinner planeras.

– Vi i oppositionen kommer förstås att behöva fortsätta trycka på för fler skolor i Bromma och Kransen tills vi är säkra på att det är löst. För att se till att det blir så tycker vi att det borde tillsättas en ny blocköverskridande referensgrupp så att politikerna tillsammans kan se till att det inte bara byggs bostäder utan även skolor.

Se hela listan över Stockholms planerade skolor här

Publicerad i StockholmDirekt,16 jun 2017

Patrik Wirén