Skolkris i Lundby - var ska alla barn få plats?

2016-10-24

Stadsdelen Lundby i Göteborg fortsätter sin snabba positiva tillväxt och är en utmaning för de som styr och planerar. Enligt prognosen för kommande femårsperiod tillkommer 6000 nya invånare till Lundby. 300 fler förskolebarn och nästan 1000 fler barn i grundskolan. Men var ska alla barn få plats?

Lundbys popularitet fortsätter vara en utmaning för de som styr och planerar. Var ska alla barn få plats? På vissa områden börjar stadsdelen nu få svårt att besvara den frågan.

 

skolkris i lundby
Ingen barnbrist. Taubeskolans cirka 320 platser är snart fyllda. Foto: Madeleine Christell

Både Taubeskolan och Bräckeskolan har elever från förskoleklass upp till sexan, och båda skolorna spås vara fulla till bristningsgränsen inom kort.
Nu funderar stadsdelsförvaltningen på att låta förskolorna flytta ut till förmån för resten av verksamheten. En annan möjlig lösning kanske vore att bygga ut skolorna, säger ansvarige handläggare Fredrik Gustafson. Frågan ska nu vidare till LS, lokalsekretariatet.

– Vanligtvis har vi en uppfattning om vad som vore bästa lösningen. Så är det inte i dagsläget, men för att LS ska kunna börja jobba måste de i alla fall få en beställning, säger han.

Frågan är var eventuellt flyttade förskolor skulle ta vägen. Bristen på just förskolor och tomter att bygga dem på är känd sedan länge i Lundby.

Att flytta etablerade klasser skapar naturligtvis också bekymmer för föräldrarna, konstaterar Fredrik Gustafson.

– Men att lägga delar av skolan på en annan adress är också svårt. Det finns inget klockrent alternativ här, det blir pest eller kolera, säger han med en suck.

Platsbristen ger sig även till känna på Herrgårds- och Toleredsskolan som båda sannolikt kommer kompletteras med paviljonger efter årsskiftet, och vid Fjärdingsplan finns planer på en förskolepaviljong.

– Min bild är att vi ständigt ligger i bakvattnet, säger Fredrik Gustafson. Oftast löser vi det men efter en ansträngd process för föräldrar, pedagoger och rektorer. Och det kostar mycket energi på vägen.

 

Lundby i siffror

Här finns totalt 11 stycken grundskolor och 38 förskolor. I början av året bodde nästan
50 000 personer i stadsdelen.

Enligt prognosen för kommande femårsperiod tillkommer:

6000 nya invånare

300 fler förskolebarn

Nästan 1000 fler barn i grundskolan

 

Källa: GöteborgDirekt.se